Na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu składa się prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych jego organów. W przypadku, gdy któryś z nich nie pełni we właściwy sposób swojej funkcji to generalnie chorujemy, a samopoczucie staje się gorsze, mogą temu stanowi towarzyszyć różnego pochodzenia bóle itp. Częstym wyjściem z tej sytuacji jest przyjmowanie leków, które wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie danego narządu, jednak istnieją choroby, które są bardziej uciążliwe i nie ma cudownego remedium na całe zło wywołane chorobą.
Jednym z wielu organów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu jest tarczyca, będąca gruczołem zlokalizowanym na wysokości krtani, wydzielającym hormony. Jednym z hormonów związanych z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy jest TSH, który odpowiada za zwiększenie wyłapywania przez tarczycę jodu i wiązania go z białkiem. Wychwyt jodu jest tak niezbędny i ważny, ponieważ to właśnie z jodu i aminokwasów tarczyca produkuje kalcytoninę, tyroksynę i trójjodotyroninę, które biorą udział we wzroście organizmu, wspierają zachodzenie procesów metabolicznych. Natomiast zmniejszenie działania tych hormonów prowadzi do osłabienia organizmu, ospałości i innych symptomów. W związku z tym należy szczególnie dbać o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, gdyż jej nadczynność czy niedoczynność może prowadzić do powstania różnych chorób.
Wielu ludzi boryka się z problemem związanym z niedoczynnością tarczycy, która najczęściej objawia się przez problemy z koncentracją oraz ciągłym poczuciem zimna, nadmiernym wzrostem masy ciała, suchością i łuszczeniem się skóry oraz zaburzeniami miesiączkowania u kobiet w różnym wieku. Przy niedoczynności tarczycy bardzo ważnym elementem kuracji poza przyjmowaniem hormonów tarczycowych jest odpowiednia dieta silnie wzbogacona o jod. Jednym z najlepszych źródeł jodu są owoce morza i ryby. Ponadto można w diecie stosować sól jodowaną, która również zwiększy zawartość tego składnika w diecie.
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy często podczas ustalania jadłospisu zastanawiają się czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy? Istnieje kilka warzyw, które powinny być ograniczane w takiej diecie, ze względu na to, że ich spożywanie prowadzi do ograniczenia wchłaniania jodu. Do tych warzyw należą: kalafior, brukselka, kapusta, gorczyca, brukiew, rzepa oraz soja, ale również szpinak jarmuż, kalarepa. Jednak nie należy popadać w paranoję, ponieważ te warzywa jedzone na surowo ograniczają wychwytywanie jodu, natomiast po obróbce termicznej zdecydowanie obniża się zawartość składników wywołujących to niepożądane działanie. Lepiej jednak skupić się na składnikach, które są konieczne w takiej diecie. Najważniejszym elementem jest białko, ponieważ im wyższa jego zawartość w spożywanych posiłkach tym wyższe tempo przemian metabolicznych. Dodatkowo wysoki poziom białka pobudza wytwarzanie hormonu wzrostu, który w dużym stopniu bierze udział w spalaniu tłuszczu. Jednak przy wysokim spożyciu białka konieczne jest również wypijanie dużej ilości wody, ponieważ białko działa obciążająco na pracę nerek.
Dodatkowym elementem bardzo ważnym w diecie jest błonnik pokarmowy, ponieważ niweluje on często występujące zaparcia, które są ignorowane przez pacjentów. Doskonałym źródłem błonnika może być pieczywo pełnoziarniste, różne rodzaje kasz i przede wszystkim warzywa. Dodatkowo należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych, które również mają wpływ na powstawanie zaparć.
Poza zbilansowaną dietą bardzo ważna jest aktywność fizyczna. Około godzinny trening aerobowy (a więc bieganie, czy jazda na rowerze) wykonywany minimum trzy razy w tygodniu zwiększy aktywność metaboliczną organizmu, poprawi krążenie krwi zmniejszając ciągłe poczucie zimna.
Osoby z problemami metabolicznymi jak choroba Hashimoto wywołana niedoczynnością tarczycy powinny zmienić tryb życia na aktywny i zdrowy, ponieważ w przypadku tej dolegliwości naukowcy nie wynaleźli leku, który uzdrowi organizm i zapobiegnie wszystkim dokuczliwym objawom.